Ademhaling uit balans?

Ademen doen we onbewust en “gaat vanzelf”. Het is iets waar we nooit bij stilstaan.

Tenzij u klachten krijgt en de ademhaling niet goed verloopt. Duizeligheid, hartkloppingen, tintelingen, oorsuizen of benauwdheid kunnen optreden.

De klachten gaan uw dagelijks functioneren negatief beïnvloeden.

Uit balans?

Door diverse oorzaken, zoals benauwdheid door allergie, astma, longafwijkingen zoals emfyseem, maar ook door stress of pijnklachten, kan de ademhaling minder goed verlopen.

Dat psychische spanningen een samenhang hebben met lichamelijke klachten en dus ook met de ademhaling is iets wat veel mensen zich niet (goed )realiseren. Het lichaam raakt hierdoor uit balans. Duurt deze situatie te lang, dan loopt u het risico in een vicieuze cirkel te belanden, waardoor u niet meer optimaal kunt functioneren.

Wat kan oefentherapie voor u betekenen?

De oefentherapeut maakt u bewust van uw houding en manier van bewegen in relatie tot uw klachten. Samen gaat u op zoek naar de oorzaak van uw ademhalingsklachten. U analyseert daarbij uw houding en bewegingen in het dagelijkse leven. U krijgt inzicht in de reactie van uw lichaam op factoren die van invloed zijn op het ontstaan van uw

ademhalingsklachten. U leert hierdoor de klachten beter te begrijpen. Vervolgens gaat u onder begeleiding van uw oefentherapeut aan de slag met het herstel van de balans tussen spanning en ontspanning in uw lichaam.

Om een goed beeld te krijgen van uw persoonlijke situatie is de volgende vragenlijst gemaakt.

Het doel is samen te zoeken naar mogelijkheden om meer greep te krijgen op uw persoonlijke situatie. Op deze manier krijgt de oefentherapeut inzicht  in de ernst van uw klachten en de mogelijke triggers die een rol spelen bij het ontstaan of het in stand houden van uw ademhalingsklachten.

Dit helpt mee een persoonlijk plan te maken om de klachten aan te pakken.

Vul deze vragenlijst in bij en verstuur deze a.u.b. voorafgaand aan uw eerste afspraak.

Alvast dank voor de genomen moeite!

Ga naar de ademhalingsvragenlijst

Related Articles

Ontspanning

Werkwijze

U & Mensendieck